Статии

Лазарово 4х4 Екстрийм

4 юни

Хиляди зрители от различни части на страната се събраха край с. Лазарово на 18 и 19 май, за да наблюдават втория кръг от календара на Националната верига траялни състезания 4х4 Екстрийм.

Изключително техничните условия на трасето и високата температурата, превишаваща 30 градуса, поставиха на изпитание пилоти и машини, но не попречиха на старта да застанат 35 от водещите екипажи в България, разпределени в два класа “Експерт” и “Хоби”.

През двата състезателни дни участниците в клас Експерт преодоляваха тежки отвесни спускания от височина почти 2 метра, пясъчен каньон, стръмни странични наклони, зони с непрекъснато движение и зони без използване на помощни средства.

Специалнатата изненада, която организаторите бяха подготвили за публиката през първия ден, бе атрактивното преминаване на участниците от клас Експерт по трасето на клас Хоби.

Състезанието в експертния клас завърши с масов старт, при който екипажите едновременно атакуваха кални и водни препятствия и стръмен склон.

Изключително добрата организация на събитието, динамичните екстреми и демонстрираният от участниците професионализъм, запазиха интригата за купата до самата кулминация на надпреварата.

С минимална разлика, победата в клас Експерт завоюваха Илиян Илиев, с навигатор Мирослав Иванов от Разград, с прототип Green Magic, убедителни водачи след втория старт и във временното генерално класиране на веригата 4х4 Екстрийм.

Второ място грабнаха Радослав Колев, Николай Мурджиев от София с прототип R-PERFORMANCE GARAGE.

Трети се класира екипът Светлин Димитров / Николай Петков от Видин с Talasym прототип.

13389_541973915849495_18397463_n (1)

В другият клас, “Хоби”, в който се включиха и участници от Гърция, надпреварата бе не по-малко оспорвана.

Трасето, с обща дължина от 4 км., предложи на участниците интригуващо съчетание на естествени и изкуствени препятствия, сред които колеен мост и люлка, изискващи изключителна концентрация и умела навигация.

071

За призовите места в клас Хоби се пребориха Валентин Николов / Евгени Владимиров от Своге, със Сузуки Самурай, следвани от Мариян Стоянов / Димитър Паунов от Своге, с Мерцедес G клас и Данаил Йорданов / Тихомир Асенов от Чипровци, със Сузуки Витара.

Специалните награди “Най-атрактивен екипаж” и “Най-борбен екипаж” бяха присъдени единодушно на Здравко Дамянов / Цоньо Христов – Сузуки Витара от Плевен и Никола Кузманов / Иван Недев – Сузуки Джимни от Павликени.

104

Всички призьори получиха специални купи, парични и много предметни награди.

Адреналинът в състезанието, ясните стандарти и ниво на безопасност и не на последно място високият състезателен дух и спортменство на участниците, за пореден път бяха адмирирани от публиката и допринесоха за утвърждаването на Лазарово 4х4 Екстрийм като еталон на стартовете в състезателния траял.

Следващите стартове от Националната траялна верига 4х4 Екстрийм ще се проведат на 5 и 6 октомври в с. Зверино, и на 26 и 27 октомври в Разград.

Състезания за 2020

 • 1 - 2Август

  Бабово 4х4 Екстрийм

  начало 10:00

 • 29 - 30Авг

  Зверино 4х4 Екстрийм

  начало 10:00

 • 26 - 27Сеп

  Севлиево 4х4 Екстрийм

  начало 10:00